Hallituksen puheenvuoro
Televisioakatemian hallituksen puheenvuoro keskusteluun Kultainen Venla -palkinnoista 15.1.2020
Kultainen Venla on ammattilaisten tunnustus
Helsingin Sanomat on sunnuntaisivujen jutullaan (HS 12.1.20) ja Ronja Salmen Nyt-liitteen kolumnissa (HS 14.12.19) herättänyt keskustelua suomalaisista kulttuuripalkinnoista ja etenkin niiden jakamiseen osallistuvien raatien tasapuolisuudesta. Toiminnan kehittämiseen ja läpinäkyvyyden lisäämiseen tähtäävä kriittinenkin arviointi on aina tervetullutta. Suomalaisen TV- alan vuosittaisten Kultainen Venla -palkintojen osalta haluammekin osaltamme selventää vielä hieman lisää kilpailun valintaprosessia ja sen perusteita.
Televisioakatemia on vuonna 2010 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kotimaisten televisio-ohjelmien arvostusta ja jakaa vuosittain tunnustuspalkinnot kotimaisille televisio-ohjelmille ja niiden tekijöille. Televisioakatemian yhteisöjäsenet (Yle, MTV, Nelonen, Discovery, FOX, Elisa, IL-TV, Alfa-TV) ilmoittavat kilpailuun haluamansa ohjelmat sekä niiden tekijät seuraaviin kategorioihin: Lasten- ja nuortenohjelma, Uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelma, Gameshow, Keskusteluohjelma,
Lifestyle-ohjelma, Viihdeohjelma, Seurantareality, Kilpailureality, Musiikkiviihde, Urheilu ja events, Vuoden ohjaaja (viihde & events), Vuoden ohjaaja (fiktio), Vuoden käsikirjoittaja, Draamasarja, Komediasarja, Paras naisnäyttelijä, Paras miesnäyttelijä.
Parhaat ohjelmat valitaan seuraavan prosessin mukaan:
- Yhteisöjäsen ilmoittaa Kultainen Venla -kilpailuun haluamansa ohjelmat ja tekijät
- Esituomarointi
Esituomaristoja on nykyisin kolme: Asia/Viihde/Event-ohjelmat, Lasten- ja nuortenohjelmat ja Käsikirjoitetut ohjelmat (Draama ja Komedia).
Kussakin esituomaristossa on 16 jäsentä, joista hallituksesta kahdeksan jäsentä ja kahdeksan raateihin kutsuttua ammattilaista tekijäkentästä ja mediasta.
Kukin jäsen antaa kussakin ohjelmakategoriassa viisi (5) ääntä eli yhteensä ääniä tulee 80 per kategoria. Kaikkiaan esituomaroitavana oli tänä vuonna 204 kpl ohjelmia ja niiden tekijöitä, joten alan kokeneita ammattilaisia on varsin haastavaa löytää esituomaristoon, jossa kenelläkään ei olisi mitään sidoksia mihinkään ohjelmaan. Siksi nykyinen äänestystapa on todettu, ei ehkä täydelliseksi mutta toimivaksi. Vaikka äänestäisi omaa ohjelmaansa, tämän äänen painoarvo on 1/80 kussakin kategoriassa.
Esituomaristossa annettujen äänien mukaan shortlistalle päätyy siis vähintään viisi ehdokasta. Tasaäänien sattuessa ehdokkaita voi toki olla enemmänkin.
- Televisioakatemian jäsenten äänestys
Shortlistat menevät Televisioakatemian jäsenten äänestykseen. Jäseniä on tällä hetkellä noin 550, joista n. 70 % koostuu freelancereista ja tuotantoyhtiöissä töissä olevista tekijöistä.
- Kultainen Venla Gaalassa esitellään kolme finalistia ja julkistetaan voittaja. Gaalassa julkistetaan myös erillisen yleisöäänestyksen tulokset. Yleisö valitsee vuoden parhaan TV-ohjelman ja TV-esiintyjän.
Vuosittain Televisioakatemian hallitus voi jakaa televisioalalla erityisen ansioituneelle ammattilaiselle Elämäntyö-Venlan.
Televisioakatemian hallituksessa ymmärretään hyvin, että valintaprosessi saattaa herättää tunteita ja mielipiteitä. Tästä syystä hallitus kerää vuosittain kaiken palautteen prosessin optimoimiseksi.
Televisioakatemian hallitus:
Antti Väisänen, puheenjohtaja, Warner Bros
Teemu Kalliala, varapuheenjohtaja, APFI ry
Petri Jauhiainen, Yle
Marko Karvo, MTV
Ville Toivonen, Nelonen Media
Katja Santala, Discovery Finland
Elina Mustelin, FOX Networks Group
Ani Korpela, Elisa Viihde